„Nos Clarice, hallgatnak-e már a bárányok?...”

2014. szeptember 08.

22..jpg

A bárányok hallgatnak sikere után számos pszichológus és pszichiáter Dr. Hannibal Lecter (Sir Anthony Hopkins) személyiségjegyei alapján kívánta kézzelfoghatóan illusztrálni a társadalom irányába a szociopata profilját.

Robert D. Hare pszichológus a pszichopata kifejezést részesíti előnyben. Sokan egymás szinonimáinak tartják a két fogalmat.

Mindenesetre elfogadott tény, hogy amíg a pszichopata örökli, addig a szociopata az adott környezet hatására veszi fel az antiszociális személyiségzavar jegyeit.

Hannibal Lectert ha be kell azonosítanunk akkor szociopatának nevezhetjük, mivel gyermekkori traumája váltotta ki gyilkos hajlamát. Hannibal Lecter viszont mégsem illik a szociopata képébe, mivel gyengéd és őszinte érzéseket vált ki belőle Clarice Starling (Jodie Foster) nyomozó, ami megcáfolja a szociopatákra jellemző érzéketlenséget.  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása