Minden idők 30 legszebb színésznője!

2014. november 09.

A lista elkészítése során több tényezőt figyelembe kellett venni. A kiválasztottaknak be kellett töltenie a huszonötödik évüket, mivel ennek az életkornak az elérésével már egy kiforrott színésznőről beszélhetünk a külsőt és a szakmai kvalitást tekintve. 

Így kiestek olyan ígéretes ifjú tehetségek, mint Kristen Stewart, Jennifer Lawrence, vagy Emma Watson. Szintén fontos szerepet játszott, hogy az adott színésznő mennyire válogatott a minőségi filmszerepek között.

Tehát az adott kritériumok alapján, minden idők 30 legszebb színésznője:

30. Anne Hathaway

A karrierjét romantikus tini-komédiákkal kezdő Hathaway idővel szépen kiforrott színésznő lett. Feltűnt olyan érzékenyebb témát érintő filmben, mint a Túl a barátságon, majd pedig a Nyomorultakban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női mellékszereplő Oscart is.

30..jpg

29. Emma Stone

Emma Stone huszonhat évesen már egy irigylésre méltó karriert tudhat maga mögött. A Zombieland és Őrült, dilis, szerelemmel vált igazán ismerté a nagyközönség számára, és az idén bemutatott Káprázatos holdvilág kapcsán már azt is elmondhatja magáról, hogy olyan legendás rendezőnek is szerepelt a filmjében, mint Woody Allen.

29..jpg

28. Eva Mendes

Eva Mendes nem éppen szerzői alkotásokban szokott feltűnni, viszont a Túl a fenyvesen című filmben megmutatta, hogy a mélyebb szerepekben is meg tudja állni a helyét.

28..jpg

27. Marion Cotillard

A francia Marion Cotillard a Szeress, ha mersz és a Piafban nyújtott alakításával bizonyította, hogy igazán tehetséges színésznővel van dolgunk, mindemellett  gyakran hollywoodi produkciókban (Eredet, A sötét lovag: Felemelkedés) is látható.

27._1.jpg

26. Sophia Loren

Sophia Loren korának szépségideálja volt, karrierje csúcsa az ötvenes-hatvanas évekre tehető. Számos kiváló alakítása közül a legtöbbre tartott szerepei az olasz neorealizmus idején ismertté vált Vittorio De Sica rendezéseiben láthatóak, mint az Egy asszony meg a lánya, Tegnap, ma, holnap, Házasság olasz módra, vagy a Nápoly aranya.

26..jpg

25. Mila Kunis

Azok a 70-es évek - showban kezdte pályáját és ő kölcsönzi a Family Guy-ban Meg Griffin hangját is. Számos egyenetlen színvonalú film után lehetőséget kapott, hogy olyan kiváló filmben is szerepelhessen, mint Darren Aronofsky Fekete hattyúja.

25..jpg

24. Rooney Mara

Rooney Mara a David Fincher rendezte The Social Network által lett igazán ismert. David Fincher következő munkájában A tetovált lány hollywoodi átdolgozásában Daniel Craig mellett játszotta a főszerepet. Hamarosan pedig a legendás Terrence Malick készülő új alkotásában lesz látható.

24._1.jpg

23. Lupita Nyong'o

Az egyetemi drámaszakot végzett Lupita Nyong'o már első filmszerepével a 12 év rabszolgasággal megnyerte az Oscar-díjat. A következő film, amelyben látható volt a Non-Stop című Liam Neeson-féle akcióthriller.

23..jpg

22. Jennifer Aniston

A Jóbarátok hat tagja közül elmondható, hogy Aniston vívta ki a legnagyobb számú rajongótábort, valamint ő tudott a legnagyobb sikereket elérni a mozivásznon is. Manapság a romantikus komédiák koronázatlan királynője, aki korábban a kommersztől távol eső Hivatali patkányok című filmben is vállalt szerepet.

22..jpg

21. Noomi Rapace

A tetovált lány trilógiával ismertséget szerzett Noomi Rapace igazán ígéretes tehetségnek számít. Együtt dolgozott Ridley Scottal a Prometheusban, amiből már készül a folytatás, továbbá láthattuk Brian De Palma Gyilkos vágyak című filmjében is. Aki kedveli a Rolling Stonest annak ismerős lehet az együttes Doom And Gloom című klipjéből, amelyben különböző, kisarkított típusfiguráknak bújt a bőrébe.

21..jpg

20. Zoe Saldana

Zoe Saldana az Avatarral egy csapásra ismert lett, ami után szintén sci-fikben vállalt szerepet. Láthattuk a Sötétségben - Star Trek, vagy az idén bemutatott Galaxis őrzőiben is. Az előkészületben lévő Avatar filmek pedig garantálják, hogy még jó darabig az élvonalban fog maradni.

20..jpg

19. Monica Vitti

Monica Vitti Michelangelo Antonioni első számú színésznője volt, akinek olyan filmtörténeti jelentőségű alkotásaiban szerepelt, mint A kaland, Vörös sivatag, Napfogyatkozás, és Az éjszaka.

19..jpg

18. Olivia Wilde

Olivia Wilde olyan sorozatokban kezdte pályáját, mint a Narancsvidék, vagy a Doktor House, majd egyre nagyobb szerepeket kapott a filmvásznon is. Láthattuk a Lopott időben, a Tron: Örökségben, vagy a Hajsza győzelemért című filmekben.

18._1.jpg

17. Scarlett Johansson

Az Elveszett jelentéssel ismerté vált és utána számos Woody Allen filmben megfordult, amelyek közül a legjobb a Vicky Cristina Barcelona volt. A nő című filmben hallható búgó hangja pedig kifejezetten emlékezetes lett.

17..jpg

16. Monica Bellucci

Monica Bellucci filmográfiája igazán változatos. Legbizarrabb szerepe Gaspar Noé Visszafordíthatatlan című filmje volt, amely alkotás elmondhatja magáról, hogy a filmtörténelem leghosszabb és legbrutálisabban ábrázolt megerőszakolása látható benne.

16..jpg

15. Milla Jovovich

Milla Jovovich legjobb filmjei (Az ötödik elem és a Jeanne d'Arc, az Orleans-i szűz) a kilencvenes években készültek akkori férje Luc Besson rendezésében.  A későbbiekben többnyire zombi filmekben és kevésbé említésre méltó filmekben szerepelt.

15..jpg

14. Grace Kelly

Hitchcocknak számos dívával volt dolga (Tippi Hedren, Kim Novak, Janet Leigh, csak néhány a sok közül) mégis Grace Kelly szikrázó jelenléte sokkal mélyebb benyomást tett, mint bármelyik más színésznő. A Hitchcockal forgatott filmjei: a Hátsó ablak, Fogjunk tolvajt, valamint a Gyilkosság telefonhívásra. Kelly huszonhét évesen felhagyott a színészettel, hogy hercegné lehessen.

14._1.jpg

13. Michelle Williams

Michelle Williams a Dawson és a haverok sorozatban tűnt fel, majd a mozifilmekben is szép sikereket ért el. Szerepelt a Viharszigetben, Kék Valentinben illetve a Túl a barátságon forgatásán megismerte későbbi férjét Heath Ledgert. Az Egy hét Marilynnel című filmben pedig Marilyn Monroe-t kelthette életre.

13..jpg

12. Michelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb színésznője volt, olyan filmszerepekkel, mint A sebhelyesarcú, Veszedelmes viszonyok, Az eastwicki boszorkányok. Tim Burton Batman visszatér című filmjében pedig ő alakította a Macskanőt. A későbbiekben együtt játszott Sean Pennel a Nevem Samben, valamint érdemes megemlíteni tőle a Csillagpor című fantasyt is.

12..jpg

11. Penélope Cruz

Cruz a kilencvenes évek spanyol kultfilmjeiben kezdte pályáját. Miután eljátszotta Alejandro Amenábar Nyisd ki a szemed című filmjének női főszereplőjét, a hollywoodi feldolgozásban is ő kapta meg a női főszerepet. Végül a 2008-as Woody Allen rendezte Vicky Cristina Barcelonáért az Oscar-díjat is megkapta.

11..jpg

10.Natalie Portman

Már tizenhárom évesen eljátszotta első komoly szerepét a Léon a profiban, majd utána végképp biztosította helyét az élvonalban azáltal, hogy a Csillagok háborúja első három epizódjában is szerepelt. Később játszott a Milos Forman rendezte Goya kísérteteiben, a V mint vérbosszúban az Oscart pedig a Fekete hattyúért kapta meg.

10..jpg

9. Faye Dunaway

Faye Dunaway a hatvanas évek vége és a hetvenes évek elejének egyik legnépszerűbb színésznője volt. Az ekkor készült filmjei (Bonnie és Clyde, Kis nagy ember, A keselyű három napja, Kínai negyed, Hálózat) már klasszikusoknak számítanak. Népszerűsége idővel csökkenni kezdett. Visszatérését a Charles Bukowski író forgatókönyvéből készült Törzsvendég című filmmel kívánta elérni, ami részben megvalósult, de  a korábbi sikereit már nem tudta megközelíteni.

9..jpg

8. Keira Knightley

Keira Knightley Angliában már komoly ismertséget szerzett a Csavard be, mint Beckham című filmmel, de a nagyközönség a Karib-tenger kalózai filmekben ismerte meg. Mellette számos kosztümös filmben tűnt fel, mint a Büszkeség és balítélet, Vágy és vezeklés és az Anna Karenina.

8..jpg

7. Olga Kurylenko

Kurylenko szerepelt a Quantum csendjében és Terrence Malick To the Wonder című alkotásában is. Egy rövidke, de annál mulatságosabb szerepe volt a fekete humort nem nélkülöző A hét pszichopata és a si-cu című filmben, valamint Tom Cruise partnerét alakította a Feledésben.

7..jpg

6. Angelina Jolie

Jolie már egész fiatalon megkapta az Észvesztőért az Oscart. Sikerei csak fokozódtak, miután a Tomb Raider filmeknek köszönhetően ő lett a kétezres éveknek az első számú akcióhősnője. Idővel, hogy kitörjön ebből a skatulyából lélektanibb szerepeket (Hatalmas szív, Elcserélt életek) is vállalt.

6..jpg

5. Brigitte Bardot

Ha elmondhatjuk, hogy létezik olyan fogalom, hogy „szex szimbólum” akkor a lista összes szereplője közül ez a legjobban a gyakran csak BB-nek hívott színésznőre illik rá. Filmjeiben gyakori volt a meztelenkedés és az erotika, többnyire a rendezők csak a külsejére apelláltak. Viszont az ötvenes évek végén megjelenő francia új hullám magába szippantotta és kiemelte a szimpla barbie baba státuszból. Jean-Luc Godard az 1963-as Megvetés című filmjéhez eleinte feleségét és visszatérő színésznőjét Anna Karinát akarta, illetve a hollywoodi színésznőt Natalie Woodot. Végül Bardotot választotta, amely szerep a színésznő karrierje csúcspontjának számít. Godardnak pedig ez volt az első színesben forgatott munkája, amely az éles, kontrasztos színekkel való kísérletezésével még inkább többletjelentést tudott kölcsönözni a Moravia regény adaptációjának.

5._1.jpg

4. Ziyi Zhang

A kínai színésznő a pályáját a legkiválóbb wuxiákban kezdte. Játszott Ang Lee Tigris és Sárkányában, vagy Zhang Yimou Hős, illetve A repülő török klánja című filmjeiben. A művészfilmes Wong Kar-wai 2046-jában is kapott szerepet, akivel nemrégiben újra együtt dolgozott a Nagymesterben. Ha valaki viszont nem rajong a wuxiákért, annak is ismerős lehet az Egy gésa emlékirataiból.

4..jpg

3. Claudia Cardinale

Federico Fellini 8 és ½ című filmjében a főszereplő Guido nem találja azt, akit igazán szerethetne és egész végig abban bízik, hogy az eszményített nő számára a Claudia Cardinale alakította Claudia lesz, akiben végül ugyancsak csalódnia kell. Cardinale később szerepelt a Párducban majd pedig eljátszotta Jill McBain szerepét a Volt egyszer egy vadnyugatban. Szerepelt a Fitzcarraldoban, amit a hírhedt Werner Herzog forgatott, aki arról ismert, hogy rendszerint életveszélyes körülmények között szokott színészeivel forgatni.

3..jpg

2. Audrey Hepburn

Ritka az olyan habitusú színésznő, mint Audrey Hepburn. Külleme törékeny, visszafogott, befelé forduló stb. mind olyan tulajdonságok, amelyekkel nem igazán lehet érvényesülni. Mégis ezek a jellemvonások teszik még inkább vonzóvá a szerepeit. Mindmáig a legemlékezetesebb szerepe a Truman Capote kisregényéből adaptált Álom Luxuskivitelben, amelynek legendás képsorai a popkultúra részévé váltak. Audrey Hepburn által megformált Holly Golightly alakjában még soha nem láthatunk ennyire arisztokratikus call girl-t a filmtörténelemben.

2..jpg

1. Charlize Theron

Charlize Theron már tíz évvel ezelőtt megkapta Oscarját A rém című filmért, amelyben bebizonyította, hogy nem csak csinos külsővel, hanem komoly színészi képességekkel is rendelkezik. Pályája az elmúlt években vett igazán nagy ívű fordulatot. Elmondhatjuk, hogy napjaink legtehetségesebb hollywoodi színésznőjének számít, aki nagyon jól válogatja meg a szerepeit. Szerzői filmekben (Pszichoszingli) és szuperprodukciókban (Prometheus) is egyaránt szerepelt már. A közeljövőben pedig a Mad Max: Fury Roadban lesz látható.

1..jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása