A filmtörténelem 50 legkultikusabb autója!

2014. október 29.

50.

Cím: Tolvajtempó, 1974

Típus: 1973-as Ford Mustang

Történet: A Tolvajtempó eredeti változata, amely a filmvégi 36 perces autós üldözésben dobbant igazán nagyot. Az író, rendező, főszereplő H.B. Halicki a filmhez felhasználta óriási autógyűjteményét, és a veszélyes kaszkadőr jeleneteket is ő játszotta el. A profin kivitelezett autós hajszák mintaadóak lettek számos későbbi akciófilm számára és olyan nagy rendezők is tisztelegtek előtte, mint Tartantino a Halálbiztosban.

50..jpg

49.

Cím: Ágyúgolyó futam, 1981

Típus: 1980-as Lamborghini Countach LP 400S

Történet: A film egyik humoros jelentében a két csinos hölgyet, akik vezetik a Lamborghinit megállítják gyorshajtásért. A talpraesett lányok viszont tudják, hogy a mélyen kivágott dekoltázzsal bárkit könnyedén le lehet szerelni, pechjükre most egy női rendőrt fognak ki.

49..jpg

48.

Cím: A zöldfülű, 1990

Típus: 1985-ös Lotus Esprit SE

Történet: Habár a filmben nem sokat látható ez a Lotus Esprit, mégis helye van a listán, mivel felejthetetlen az a pillanat, amikor Clint Eastwood kissé flegmán megállapítja, hogy hihetetlenül undorító ez a zöldalma színű autó.

48..jpg

47.

Cím: Kockázatos üzlet, 1983 

Típus: 1981-es Porsche 928

Történet: Joel Goodsen (Tom Cruise) a szó szoros értelemben „kockázatos üzletbe” kezd, amikor meghívja magához egy éjszakára a luxus prostituált Lanát (Rebecca De Mornay) aki a későbbiekben cseppet sem bánik kesztyűs kézzel a kezdetekben még naiv fiúval, sem annak sportkocsijával.

47..jpg

46.

Cím: The Italian Job, 1969/2003

Típus: 1968-as Austin Mk I Mini Cooper S, 2003-as Mini Cooper S

Történet: Aki látta a két film közül bármelyiket is, az biztos meglepődött, hogy mennyire hasznos lehet egy ilyen Mini Cooper, főképp, ha az ember bankot rabol.

46..jpg

46.a.jpg

45.

Cím: Kegyetlen játékok, 1999

Típus: 1956-os Jaguar XK140 Roadster

Történet: A Kegyetlen játékok a rendkívül sikeres 1987-es Veszedelmes viszonyoknak a fiatalok számára készített változat, amelyben a két manipulátor Kathryn Merteuil (Sarah Michelle Gellar) és Sebastian Valmont (Ryan Phillippe) számára ez a szépséges autó lesz a fogadás tárgya.

45..jpg

44. 

Cím: A szupercsapat, (1983-1987)

Típus: 1983-as GMC Vandura

Történet: A szupercsapattal nem bánt kesztyűs kézzel az idő, az akciójelenetek mára roppant karikatúraszerűen hatnak, és a cselekmény is egy kaptafára megy. A szereplők jelleme viszont igazán humorosra sikerült. Murdock, akit mindig az elmegyógyintézetből kell megszöktetni, vagy Szépfiú, akinek feltett szándéka, hogy a legelitebb kluboknak lehessen a tagja stb. A sorozat igazi sztárja viszont Mr. T vagyis Rosszfiú, az extravagáns frizurájával, kilós fukszával, na meg a történetben kulcsfontosságú szerepet játszó furgonjával.

44._1.jpg

43.

Cím: Bad Boys, 1995

Típus: 1994-es Porsche 991 Turbo

Történet: Mike Lowreynak nem igazából jön be ez a Porsche 911-es, legfőképp azért mert kihagyták belőle a pohártartót. A filmvégi látványos akciójelenet után viszont megváltozik a véleménye, miután társa Marcus Burnett (Martin Lawrence) döbbenetesen meghajtja a járgányt.

43..jpg

42. 

Cím: Smokey és a Bandita, 1977

Típus: 1977-es Pontiac Firebird Trans Am

Történet: Illegális sörszállítmány elszállítása és a Hazárd megye lordjaihoz hasonló kvalitású rendőrök szerepeltetése már jelzik, hogy micsoda vígjáték elé nézünk. Garantált, hogy míg a Bandita (Burt Reynolds)oltári vagány kocsija mindent kibír a seriffék rendőrautóját már nem ilyen fából faragták.

42..jpg

41. 

Cím: Űrgolyhók, 1987

Típus: 1986-os Winnebago Chieftain

Történet: Nehéz ezt a járgányt szavakkal jellemezni, mindenesetre méltó vetélytársa a Millennium Falconnak.

41..jpg

40.

Cím: Száguldó bosszú, 1986

Típus: Dodge M4S Turbo Interceptor

Történet: A száguldó bosszú rossz film, de a Dogde, amivel a halálból visszatért Jake Kesey (Charlie Sheen) szisztematikusan kivégzi áldozatait, jól el lett találva.

40..jpg

39. 

Cím: Halálbiztos, 2007

Típus: 1970-es Chevrolet Nova

Történet: Tarantino apránként az explotation film összes fajtáját belecsempészi a munkáiba. Az explotation filmek nagy része, nem akar sokat közölni, hanem csak zsigeri élményt okoz,ezért is hasonlítják a pornóhoz. Jellemzőjük, hogy sok csinos lány, vér, szörny, zombi, szex, autós üldözés, stb van bennük. Tarantino a Halálbiztosban a Carsploitationt vette alapul, amely a 70-es években élte virágkorát. (Száguldás a semmibe, Piszkos Mary Őrült Larry, Tolvajtempó)A rendező pedig a filmvégi bravúros üldözéssel és a profi kaszkadőr mutatványokkal teljesíti is a ráháruló kötelezettséget. Aztán pedig se szó se beszéd, jön is a „vége” felirat, semmi South Parkos tanulság, ezek a filmek nem erről szólnak.

39..jpg

38.

Cím: Szőr Austin Powers őfelsége titkolt ügynöke, 1997

Típus: 1961-es Jaguar E-Type

Történet: Austin Powers, azaz Őfelsége titkolt ügynöke a legviccesebb James Bond paródia. Mindenben kisarkítja kultikus elődjét. Austin a hatvanas évek hippi mozgalmából egy dolgot elsajátított, mégpedig a szexuális szabadosságot, amelyet szívesen átörökítene a kilencvenes évekre is, így nem csoda hogy személye mélységesen himsoviniszta, perverz, öntelt, piperkőc, amelyet az autója is hűen hirdet a külvilág felé.

38..jpg

37. 

Cím: Kill Bill: Vol. 1, 2003

Típus: 1997-es Chevrolet C-2500 Silverado Fleetside

Történet: Vannak autók, amelyekben nincs semmi különös, de ha kapnak egy feltűnő festést, meg egy perverz tulajt, azonnal beírják magukat a mozitörténelembe.

37..jpg

36. 

Cím: Halálos iramban, 2001

Típus: 1970-es Dodge Charger

Történet: Az utcai versenyző Dominic Toretto féltett gyöngyszeme ez a Dodge Charger, ami szintén nem hiányozhat a listáról.

36..jpg

35.

Cím: Mint a villám, 1990

Típus: 1990-es Chevrolet Lumina NASCAR

Történet: Miután Don Simpson és Jerry Bruckheimer megmutatta, hogy mennyire is menő pilótának lenni Az Amerikai Egyesült Államok Légierejében, utána úgy döntöttek, hogy készítenek egy kedvcsinálót a Nascar versenyzők életéről is.

35..jpg

34. 

Cím: Breaking Bad, 2008-2013

Típus: Dodge Challenger SRT, Chrysler 300C SRT8, Toyota Tercel, Pontiac Aztek, 1986-os Fleetwood Bounder

Történet: A Breaking Badban szereplő autók mindegyike jól példázza a tulajdonosaik jellemét. Walter (Bryan Cranston) Pontiac Aztekjánál kispolgáribb családi autót el sem lehet képzelni, de ahogy hősünk felvállalja saját énjét, amely cseppet sem pozitív, lecseréli a kocsit egy Chrysler 300C SRT8-ra.

34.a.jpg

34.b.jpg

34.c.jpg

34.d.png

33. 

Cím: Ford Fairlane kalandjai, 1990

Típus: 1957-es Ford Fairlane 500 Skyliner

Történet: A Rock&Roll nyomozó mélységeiről sokat elárul, hogy a nevét egy kocsi márkáról kapta. Mintha hősünk ezzel az autóval együtt megrekedt volna az 50-es, 60-as években, talán ezért sem találja igazán a helyét az életben és ezért van elege nagyon a popszakmából.

33..jpg

32. 

Cím: 48 óra, 1982

Típus: 1964-es Cadillac DeVille Convertible

Történet: Nick Nolte Cadilec-je sok szempontból olyan feltűnő jelenség, mint Magnum tűzpiros Ferrarija. Recseg, ropog, pöfög és minimum annyi szén-monoxidot termel, mint Budapest egy év alatt sem. Az autó jelentősége tehát elévülhetetlen. Hozzájárult a kirúgás és az alkoholizmus határmezsgyéjén brillírozó tökös zsaru figurájának megteremtéséhez, akinek minden pénze a piára és a gyermektartásra megy el, így már csak egy szakadt, egykoron szebb napokat is megélt autó kell, hogy teljes legyen az összkép.

32..jpg

31. 

Cím: Dumb és Dumber, 1994

Típus: 1984-es Ford Econoline

Történet: Igen. A kocsi hűen tükrözi a gazdái szellemi retardáltságát.

31..png

30.

Cím: A kém, aki szeretett engem, 1977

Típus: 1975-ös Lotus Esprit

Történet: Roger Moore szereplése James Bondként hozta be a humort a 007-es szériába. A legjobb ezek közül A kém, aki szeretett engem. Bond mellé társul szegődik egy nagyon csinos orosz kém hölgy és ellenfélnek pedig egy hegyes fémfogakkal felvértezett nehézfiú, ami még talán náluk is emlékezetesebb az csak a víz alatt úszó Lotus Esprit lehet.    

30..jpeg

29.

Cím: Francia kapcsolat, 1971

Típus: 1971-es Pontiac Lemans

Történet: A Francia kapcsolat a bűnügyi filmek közül talán az egyik legjobb. „Popeye” Doyle kemény zsarú figurája és a kultikus üldözési jelenetet ma is frissen hat. Sokan próbálták felülmúlni, (még maga a Francia kapcsolatot rendező William Friedkin is Az élni és meghalni L.A-ben című filmjével) de olyan hatást nem sikerült elérni, mint amit ebben láthatunk.

29._1.jpg

28.

Cím: Thelma és Louise, 1991

Típus: 1966-os Ford Thunderbird

Történet: Thelma (Geena Davis) és Louise (Susan Sarandon) egy kis szabadságra vágyik, így elindulnak egy Ford Thunderbirdel, hogy kizökkenjenek az általuk oly gyűlölt hétköznapokból. Természetesen ebbe a kirándulásba is beleszól a rendőrség, így őseink útja a filmvégén látható katartikus jelenetbe torkollik.

28..jpg

27.

Cím: Speed Racer, 2008

Típus: Racer Motors Mach 5

Történet: A népszerű japán képregény szolgált a Wachowski testvérek filmjének alapjául, amelyben a tehetséges versenyző Speed Racer (Emile Hirsch) készül fel élete legnehezebb versenyére, hogy megmentse családja autógyárát.

27._1.jpg

26.

Cím: Kobra, 1986

Típus: 1950-es Mercury Monterey

Történet: Kobra, polgári nevén Marion Cobretti hadnagy, olyan világban él, ahol a jogrendszer ellene, semmint mellette van. A maga módján ő is kívülálló, mint a baltás gyilkosok szektája. A szükség viszont nagyúr, és ha már helyes úton nem megy a bűnözők kiiktatása, akkor jön Cobretti hadnagy és a saját módszereivel oldja meg a helyzetet.

26._1.jpg

25.

Cím: The Blues Brothers, 1980

Típus: 1974-es Dodge Monaco

Történet: Jake-nek (John Belushi) nem igazából tetszik, hogy frissen szabadulva a sittről testvére Elwood (Dan Aykroyd) egy rendőr kocsival várja, de leginkább az zavarja, hogy rendes szivargyújtó sincs benne. Végül aztán Elwood meggyőzi az ellenkezőjéről megmutatva, hogy a 1974-es Dogde Monaco egy spéci járgány. Ja, és ebben a filmben törik össze a legtöbb autót a filmtörténelemben.

25..jpg

24.

Cím: Esőember, 1988

Típus: 1949-es Buick Roadmaster

Történet: Charlie Babbitt (Tom Cruise) apjától megörököl egy Buickot és elindul megkeresni autista bátyját, aki pedig a hárommillió dollárt kapja. Közös útjuk során felejthetetlen az a jelenet, amikor a sivatagon átvágva Raymond Babbitt (Dustin Hoffman) a tájat fényképezi, és különféle érdekes képekben láthatjuk egy autista szemével a világot.

24..jpg

23.

Cím: THX-1138, 1971

Típus: 1970-es Lola T70

Történet: George Lucas iskolai rövidfilmjének valamicskével nagyobb költségvetésből újra forgatott változata a THX-1138, amely egy negatív jövőképet fest fel világunkról. Az egész estés változatba már belefért, hogy a fináléban, amikor főhősünk THX-1138 (Robert Duvall) megszökik, azt már egy Lola T70-es sportkocsival tegye meg. Üldözői, akiknek egyenruhája kísértetiesen hasonlít a náci katonák öltözékéhez, szintén hasonló típussal erednek a nyomába.

23._1.jpg

22.

Cím: Drive, 2011

Típus: 1973-as Chevrolet Chevelle Malibu

Történet: Nicolas Winding Refn hasonlóan keveri a műfaji stílusjegyeket, mint Trantino, annyi kivétellel, hogy mélyebb drámaiságot csempész a filmjeibe. A Drive-ban megtaláljuk a Carsploitationre jellemző kliséket. Főhős, akinek keveset tudunk a múltjáról és kaszkadőrként dolgozik mellékásásban. A valódi betevőjét viszont törvénytelenül szerzi meg, amiben természetesen a gépkocsivezetői tudását kell kamatoztatnia. A Drive-ban visszaköszön még a Miami Vice-ra jellemző képi világ és színek. Szintén ezt idézi meg az éjszakai, városban autózós jelenet, amelyet a nyolcvanas évekre jellemző szintipop zene kísér. A film talán legszebb jelenete, amikor a névtelen hősünk (Ryan Gosling) elviszi kocsikázni egy 1973-as Chevroletel a szerelmét Irene-t(Carey Mulligan) és annak fiát.

22..png

21.

Cím: A kicsi kocsi kalandjai, 1968

Típus: 1963-as Volkswagen Sun-Roof Sedan

Történet: Herbie olyan a maga nemében, mint egy Tigris páncélos, mindet kibír, sőt talán még többet is, mivel az előbbinek megárt a víz, a kicsi kocsinak, viszont nem. Sőt még a víz alatt is tud menni.

21._1.jpg

20.

Cím: Szellemirtók, 1984

Típus: 1959-es Cadillac Ambulance

Történet: Nyolcvanas évekbeli szintipop zene, 1959-es Cadillac, na meg a kor humorgyárosai, Bill Murray, Rick Moranis, Dan Aykroyd, Harold Ramis, hát igen ez a Szellemirtók.

20._2.jpg

19.

Cím: Bullitt, 1968

Típus: 1968-as Ford Mustang GT

Történet: A hatvanas-hetvenes években a kemény fickók megtestesítője Steve McQueen volt. A Bullittban pedig leckét ad nekünk abból, hogyan is kell vezetni egy Ford Mustangot, ha nyomunkban vannak a rosszfiúk.

19._1.jpg

18.

Cím: Különvélemény, 2002

Típus: Lexus 2054 Concept

Történet: Steven Spilberg Különvéleményében látható Lexus egy nagyszerűen sikerült reális elképzelése annak, hogy néhány évtized múlva, hogyan nézhetnek majd ki az autók.

18..jpg

17.

Cím: Mr. Bean (1989-1995)

Típus: 1976-os Mini 1000 Mk IV

Történet: Mr. Bean mindig is ragaszkodott a saját csecsebecséihez, mint az alvós mackóhoz, vagy a tweed zakójához, amely napjainkban újra divat lett. Na, persze meg a Minihez, amelyről a legviccesebb jelenet, amikor kocsiját annak tetőjére kötözött foteléből vezeti.

17._1.jpg

16.

Cím: Hazárd megye lordjai (1979-1985)

Típus: 1969-es Dodge Charger

Történet: A Duke fiuk legendás Lee tábornoka, amelynél a filmtörténelemben egy autó sem menekült többet a rendőrség elől. Persze a fiukat sem kell félteni, hogy sitten végzik, mert végül akármennyire is rosszul áll a szénájuk, szerencsére mindig túljárnak Enos és Rosco Sheriff eszén.

16._2.jpg

16.a.jpg

15.

Cím: Knight Rider (1982-1986)

Típus: 1982-es Pontiac Firebird Trans Am

Történet: Michael Knight (David Hasselhoff) és hű társa Kitt kalandjait bemutató sorozat újdonsága a nyolcvanas években abban rejlett, hogy a felturbózott James Bond autók spéci kütyüit belepakolták egy Pontiac-ba, amelyet az autóba épített intelligens számítógép vezérel. Természetesen Michael autója nem olyan elegáns, mint a 007-es kultikus járgányai, célja inkább, hogy egy kevésbé szemet szúró, az átlag amerikai környezetbe beleillő, de azért sportos külsejű autót mutassanak, amely némi titokzatosságot is sugall.

15._3.jpg

14.

Cím: Wayne világa

Típus: 1977-es AMC Pacer

Történet: Wayne (Mike Myers) és Garth (Dana Carvey) a két heavy metal őrült barát a helyi kábeltévén közösen vezetik műsorukat, amelynek a központi témája főképp a zene, csajok stb. Elnézve az autójukat más sem árulkodik jobban a két srác jelelméről, mint ez: kellőképpen szakadt, mint ők, de azért ott van rajta a lángcsóva, ami jelzi, hogy mindketten nagyon menők szeretnének lenni.

14._4.jpg

13.

Cím: Robotzsaru, 1987

Típus: 1986-os Ford Taurus

Történet: A Ford Taurus nem válhatott volna más filmben ennyire emlékezetessé, mint  a Robotzsaruban. Minden szempontból tökéletes választás rendőrautónak, nincs rajta semmi felesleges dolog, letisztult, látszik, hogy nem kerül sokba a gyártása. Igazi fogyóeszköz, amely könnyen pótolható. Arra gyártották, hogy ha egyet megsemmisítenek a terroristák, máris hozhatják ki a garázsból a következőt, kb. 2 perc míg megkapja a rendőrségi felfestést.

A Robotzsaruban az akció filmek közül sokkal, naturálisabb az erőszak ábrázolás, mint amit a néző megszokhatott. Mindemellett cinikus eszközökkel támadja a médiát, a multikat, a yuppie-k gátlástalanságát, úgyhogy közben hasonló hatásvadász eszközöket alkalmaz a film is, hogy felhívja az adott problémára a figyelmet.

13._3.jpg

12.

Cím: Diploma előtt, 1967

Típus: 1966-os Alfa Romeo 1600 Spider Duetto

Történet: A Diploma előttben több minden emlékezetes lehet számunkra. Benjamin (Dustin Hoffman) összeszűri a levet szülei barátjával Mrs. Robinsonnal (Anne Bancroft) majd szerelmes lesz annak lányába (Katharine Ross). Mindeközben láthatjuk, ahogy a fiú az Alfa Romeojával száguldozik és közben Simon and Garfunkel zenéjét hallhatjuk aláfestésül.

12._3.jpg

11.

Cím: Gone in Sixty Seconds, 2000

Típus: 1967-es Shelby Mustang GT 500

Történet: Az 1974-es film újabb verziója, amelyben pofátlan módon keveset szerepel Angelina Jolie, helyette viszont nézhetjük Nicolas Cage-et szőkére festett hajjal. Valljuk be az új változatnak a végső autós üldözése jobban sikerült, mint az eredeti. Köszönhetően annak, hogy nem lett annyira elhúzva, mint az elődjében, amely mai szemmel már unalmasnak tűnik. Sajnos a Nicolas Cage-es verzióban viszont a giccsfaktor olykor a jó ízlés határát súrolja. Memphis és az Elenor névre keresztelt Shelby Mustang közötti ellentmondásos viszonyt mérhetetlen pátosszal ábrázolja a film, de szerencsére ezt olyan dolgok ellensúlyozzák, mint a főcím alatt hallható Moby szám.

11._3.jpg

10.

Cím: A rettegés autója, 1977

Típus: 1971-es Lincoln Continental Mark III

Történet: A rettegés autója sokat merít Steven Spielberg Párbaj című filmjéből, amelyben egy kamion megpróbálja leszorítania a főhőst az országútról. Az ismeretlen kamionsofőr, kinek nem látjuk arcát a félelem és a gonosz megtestesítője. A rettegés autójában egy sofőr nélküli Lincoln Continental szedi áldozatait, akiről a karakterek azt tartják, hogy maga a Sátán vezeti. Mindenesetre miután megnézzük a filmet, nem szívesen találkoznánk éjszaka egy ilyen autóval.

10..png

9.

Cím: American Grafitti, 1973

Típus: 1932-es Ford Coupe

Történet: Steve (Ron Howard) megállapítja Johnról (Paul Le Mat), hogy örökké tizenhét éves akar maradni, amit misem bizonyít jobban, hogy ő a helyi gyorsulási versenyek bajnoka, és a lányok kedvence is. Aztán megjelenik Bob Falfa (Harrison Ford) és rádöbbenti Johnt, hogy nem maradhat örökké ő sem bajnok, hiszen számtalan kihívója akad, akik jobbnál jobb autókkal érkeznek ellene.

9._4.jpg

8.

Cím: Miami Vice, (1984-1989)

Típus: 1972-es Ferrari Daytona Spyder és 1986-os Ferrari Testarossa

Történet: Sonny Crockett stílusos nyomozó, aki tudja, hogyan áll jól az Armani öltöny, és milyen kocsi passzol a zakójához, de mindez neki munkahelyi kötelezettség, hiszen Sonny Burnettként ha beépül egy drogkartellbe nem árt, ha megadja a dolgoknak a módját, mivel a Miami alvilág sem éppen Trapper farmert visel és Volvóval közlekedik.

8._3.jpg

7.

Cím: Magnum PI. (1980-1988)

Típus: 1 évad: Ferrari 308 GTS, 2-6 évad: Ferrari 308 GTSi, 7-8 évad: Ferrari 308 GTSi QV

Történet: Thomas Sullivan Magnum a maga módján álom életet él, bár tény, hogy vannak pár dolláros tartozásai, de mégis egy Hawai villában lakik, pár méterre a tengertől, a legdrágább borokat issza (persze ha ki tud fogni Higgins védelmi rendszerén) ha sietnie kell, akkor pedig TC helikoptere a rendelkezésére áll, vagy éppen Robin Masters Ferrariját használja. Elvégre egy magándetektívhez mi sem passzolhat a legjobban, mint egy tűzpiros Ferrari.

7._5.jpg

6.

Cím: Goldfinger, 1964

Típus: 1964-es Aston Martin DB5

Történet: A Goldfingerben kovácsolódott össze James Bond és az Aston Martin. Az eleganciát sugárzó autó egy az egyben illik a 007-es figurájához és talán legjobban tükrözi az ügynök manírjait.  Sokan mindmáig ezt tartják a legjobb Bond filmnek.

6._4.jpg

5.

Cím: Meglógtam a Ferrarival, 1986

Típus: 1961 Ferrari 250 GT California Spyder SWB

Történet: Ferris Bueller (Matthew Broderick) mindent elér, még azt is, hogy a csöppet aszociális barátja Cameron (Alan Ruck) elkösse szigorú apja Ferrariját, hogy lógjanak egy napot a suliból. Amelynek folyamán pedig körbenéznek a világban, mert hát: „marha gyorsan megy az élet. Ha nem állsz le néha, hogy körülnézz kicsit, az egészről lemaradhatsz.”  

5._5.jpg

4.

Cím: Vissza a jövőbe trilógia, 1985, 1989, 1990

Típus: 1981-es DeLorean DMC-12

Történet: A Doki DeLoreanja a 80-as években sem volt igazán kelendő, mégis ma már el sem tudnánk képzelni más időutazó autót Marty McFly mellé.

4.a.jpg

3.

Cím: Száguldás a semmibe, 1971

Típus: 1970-es Dodge Challenger R/T

Történet: Kowalsky (a Petrocelli sorozatból ismert Barry Newman) 1970-es Dogde Challengere nem véletlenül van fehérre festve.(Tarantino ezelőtt is tisztelget a Halálbiztosban)Hősünk csalódott a társadalomban, és az egyetlen dolog, ami megadhatja neki a szabadság érzetét az ez a kocsi. Kowalskyt nem érdekli semmi csak száguld, így hamarjában egy tucat rendőr ered a nyomába. A film nem tagadhatja le korát, érződik a hippi mozgalmak hatása, viszont a film el is fordul a kommunák világától. Inkább tűnnek elborult szektának, mint békés emberek csoportjának. A megdöbbentő végkifejlet pedig ma már elképzelhetetlen lenne egy hollywoodi filmben.

3._5.jpg

2.

Cím: Mad Max I, II, 1979, 1981

Típus: 1973-as Ford Falcon XB GT Coupe

Történet: A Mad Maxben látható Ford Falcon sok tekintetben ugyanazt szimbolizálja, mint az előző film Dogde Challengere, csak gonoszabb kiadásban. Max akarata ellenére kívülálló lesz, amit az utolsó jelent kíméletlenül érzékeltet. Miután a férfi végzett ellenfelével, visszaülve felturbózott kocsijába célok nélkül elindul a nagy semmibe. A legnyomasztóbb érzést Max kiüresedett tekintete okozza.

2._5.jpg

1.

Cím: Harold és Maude, 1971

Típus: 1967-es Jaguar XK-E Hearse 4.2

Történet: Harold (Bud Cort) boldogtalan. Gazdag szülei pedig pénzzel igyekeznek a szeretetét megvenni, így kap a fiú egy sportkocsit, amit ő inkább lecserél minden idők legsportosabb halottaskocsijára, ami enyhén szólva is vagány formája a tinédzserkori lázadásnak.

Harold a legváltozatosabb öngyilkossági fajtákat kísérli meg, hogy felhívja magára anyja figyelmét. Egyetlen örömét abban leli, ha ismeretlen emberek temetésére jár el, ahol megismerkedik későbbi szerelmével a nálánál hatvan évvel idősebb Maude-al. (Ruth Gordon) A végső autós jelenet Cat Stevens zenéjével, pedig filmtörténelmi pillanat.

1..png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása