„Nincs joga ítélni felettem.”

2014. szeptember 07.

2..jpg

Az Apokalipszis most keretéül a vietnami háború szolgál, de bármilyen más emberiséget érintő konfliktusba behelyezhető, ahol csorbát szenvedett az egyetemes morál.

Két karakteres alakkal találkozhatunk a filmben, akik szöges ellentétei egymásnak, de mégis mindegyikük az embertelenséget testesíti meg. Kilgore ezredes, aki az amerikai hadsereg sztereotip figurája. Óriási örömét leli a pusztításban és a háborúban. Klasszikus megszólalása: „reggel szeretem a napalmot a legjobban.”

Valamint Kurtz ezredes, az előbbi abszolút ellentéte. Intelligens, művelt, a lét kérdéseiről filozofál és tisztában van minden tettének a súlyával és morális következményével. A háborúban látott szörnyűségek hatására elvesztette hitét az emberiségben és válaszképpen kivonulva a társadalomból egy erkölcs nélküli barbár közösséget épített fel, amely a világ őrületének egy sajátos formáját testesíti meg.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása